Mályvacukor pirító

..na amikor ezt mondom, akkor szoktak visszakérdezni, hogy micsoda?? Meg ott van az arcokon az a félmosoly, hogy már megint pihent vagyok.

Pedig kérem szépen, ezt én tudományosan megalapoztam. Van ugye ez a mályvacukor, vagy pillecukor, ami nélkül tök jól elvoltam 34 évig, meg különben sem vagyok édesszájú, úgyhogy nem is érdekeltek igazából soha a cukorkák. Korábban már írtam róla, hogy a gyerekek unszolására vettem egyszer, aztán kipróbáltuk pirítva, na ott végem volt. Függő még nem vagyok, de egy kicsit rákattantam.Szóval amikor tábortüzes időjárás van, akkor minden adott, maradék parázs felett pár cukor és kész. Viszont tábortűz híján megállt a tudományom tél közepén, amikor rámtört az úgyennékmályvacukrot érzés. Kandalló maradék parazsánál próbálkoztam, de könnyen megég a cuki, meg rövid a fondüvilla amivel odatartom, ezért kicsit az ember arca is megpirul….

Éééés akkor jött a szikra: műhelyben pakoltam maradék mécsestartókat, tányérokat, hogy mire hasznosítsam őket, és akkor beugrott. Aztán jött a nyár, és ott tartottam, hogy megállt a projekt annál a pontnál, hogy ide feltöltöttem a pirító alkalmatosság képét. Most viszont megint nincs már az az igazi grillezős idő, úgyhogy elővettem a cuccot, és illusztrálom, hogy valóban jól működik:

1.Hozzávalók: mályvacukor (pillecukor, natúr, nem a színezett, gyümölcsös ízű), mécses vagy gyertya, fondüvilla, gyufa

 

A teamécses kicsinek bizonyult, kicsit nagyobb gyertya volt ideális, ami magasságban kb. a mécsestartó feléig ér.

 

2. Itt még a teamécsessel világít, de a nagyobb gyertyával nemcsak hatékonyabb volt, hanem az áttört mintán keresztül hangulatosan kirajzolta az asztalra a láng fényét. (szóval akkor is szép, ha épp nem pirításra használjuk, hanem csak hangulatvilágításként)

 

3. Óvatosan a láng fölé tartjuk a villára szúrt cukrot, úgy, hogy ne égjen, hanem csak szépen piruljon. Ahogy elkezd pirulni, halkan sistereg, és a felülete picit felhabosodik, lehet közben forgatni, hogy egyenletes legyen rajta a karamellizált bevonat.

Ne tartsuk közvetlenül a lángba, mert akkor kormol, a láng felett látni fogjuk, hol van az a pont, ahol ideálisan pirul a cukor.

 

 

4.  Ha már szépen “körbekaramellizáltuk”, és kezd a cukor is nyúlni, kész is van. Vigyázni kell, ha már nyúlik, ne nagyon forgassuk tovább, vegyük le mielőtt még beleesik a gyetyába.

Na, ha így néz ki, akkor már finom. Ja és vigyázat, forró!! Azért van ilyen szép tágas tányérka hozzá, hogy a peremére letehessük a kész, de még forró cukit. Könnyen lemosogatható róla a ragadvány.

Tulajdonképpen ennyi is az egész mutatvány, nem ördöngösség, a házi tesztek alapján annyira bevált, hogy persze már megint nekem jutott a legkevesebb……

Ha tetszett, lehet rendelni, 2600.- Ft egy szett (mécsestartó+tányér), a forma adott, a színt viszont ízlés szerint ki lehet választani. Fondüvillával és egy csomag pillecukorral összecsomagolva szerintem egyedi és jópofa karácsonyi ajándék is lehet. 🙂

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: