Plakettkészítés műhelytitkok

Sokan azt gondolják, hogy a plakettkészítés valamiféle sorozatgyártás, sablonozás-szerű tömegtermelés. Nos, valóban valamennyire igaz az állítás, mert néha több tucat ugyanolyan darabot kell elkészíteni, de most szeretném demonstrálni, mennyire kézműves dolog ez is, hiszen az első eredeti darabot, illetve a gipsznegatívot teljesen a semmiből kell kézi- és képzelőerővel előállítani.  Tehát: képes plakett tutorial következik…

1. Kör alakú plakettről van szó, így elsőként korongolni kell egy sima, lapos tetszés (ill. megrendelés) szerinti átmérőjű agyagkorongot. Általában a vastagság 5-10 mm között van, némi peremmel, hogy keretet adjon a mintának majd. ( na itt lemaradt a kép, ezer bocs…)

2. Ezt beletesszük egy kiszappanozott műanyag edénybe, még így, jó nedvesen. Modellgipszet keverünk, és ráöntjük az edényben levő plakettalapra, úgy hogy legalább 1 cm magasságban ellepje. Ez azért fontos, hogy legyen egy stabil feneke a formának amikor majd nyomkodjuk bele az agyagot. Kiszappanozni meg azért jó, mert ha megkötött a gipsz, könnyen elválik a doboztól.

3. Elmegyünk kávézni amíg jól megköt a gipsz. 🙂

4. A plakettre tervezett mintát sütő- vagy pauszpapírra felrajzoljuk, lehetőleg jó puha ceruzával.(képekre katt nagyobb méretért)

 

 

 

 

5. A megkötött formát kiemeljük a dobozból, és kicsi agyagdarab rányomogatásával( a pereménél ) kiszuszakoljuk belőle az agyagot. Csak akkor fog menni, ha már az agyag is szikkadt egy kicsit, én általában másnap szedem ki a gipszből.

 

 

 

 

6. A forma belsejére helyezem az arccal lefelé fordított mintaképet, és enyhén átsatírozom valami tompa szerszámmal, hogy ne karcoljam fel a gipszet. Na ezért fontos a jól kenődő puha ceruza , hogy kis nyomásnál is átrajzolódjon a gipszre a lenyomat. Így már eleve tükrözve lesz a felirat és az ábra, és pontos lesz, nem hibázhatunk, mintha egyből a gipszbe próbálnánk karcolni a fordított mintát.

 

 

 

 

7. Az átvitt ceruzavonalak alapján bekarcoljuk a mintát a gipszbe.

 

 

 

 

 

 

8. Elvileg kész is. Agyagot nyomkodunk bele, a felesleget valamivel lehúzzuk, pl. vonalzóval, és agyagdarabka segítségével kiszedjük. Célszerű először tisztára varázsolni a formát, kisebb agyaggombócok bele-bele nyomkodásával, így ki tudjuk szedni a gipszmorzsákat, tiszta lesz a kész plakett. A széleket, egyenetlenségeket persze szivaccsal le kell tisztázni.

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: