Gasztro….fazekas?

A gasztrokerámia kifejezést már olvastam itt-ott, és elkezdett kattogni rajta az agyam. (az alkotómunka kevésbé kreatív, mondhatni kissé monoton fázisainál–pl. több egyforma darab égetés előtti letisztázása, vagy mondjuk fenékszög-esztergálás–szóval ilyesmi közben ráér kattogni 🙂 ) Na szóval maga a kifejezés ugye gasztronómiai élményt jelentő ételek megalkotásához szükséges kerámiatermékeket takar, ez világos. Nyilván azért kapott külön kifejezést az ilyen jellegű kerámia, mert a kerámia hihetetlenül sokféle felhasználási területen megtalálható, a szaniter árukon keresztül a háztartási kerámiákon át egészen az épületkerámiáig. Tehát ha azt mondjuk, hogy valaki kerámiával foglalkozik, akkor korántsem biztos, hogy edényeket gyárt. Viszont, ha az ember (lánya) fazekasként nevezi meg magát, abból kitűnik, hogy a hagyományos korongoló mesterséget űzi, tehát több, mint valószínű, hogy javarészt sütéssel-főzéssel-étkezéssel kapcsolatos cserépedényeket készít. Innen aztán jól levontam a következtetést, hogy aki fazekas, az valószínűleg jóban van a gasztronómiával is. Lehet, hogy nem ez a legmélyenszántóbb eszmefuttatás a témában, de biztos vagyok benne, hogy van némi valóságalapja. Nekem legalábbis mindig az jut eszembe, ha fazekas kollégák szép munkáit látom, hogy az illető biztosan járatos az adott étel elkészítésében, amihez az edényt megálmodta.

A gasztronómia-fazekasság párosítás szerintem oda-vissza inspirálja egymást. Egyrészt ott van az elképzelés, formálódik egy kerámia megalkotása még gondolatban, amihez aztán ötletek társulnak, hogy majd ilyen és ilyen ételek elkészítésére lesz alkalmas. Aztán ott a másik oldal, amikor van egy cél, például tároló láboska egy adott ételnek: -mondjuk libamáj/kacsamáj zsírjában, kakukkfűvel és rozmaringgal….akkor előttem van az illat-és ízvilág, és olyan rusztikus formát, színeket és mintát készítek, ami ezt hangulatában már ránézésre is visszaadhatja. De jó példa a sütipecsét is: egy megrendelt láboskát, kuglófsütőt, ilyesmit nem kell kipróbálni, kész van és működik. De a sütipecsét mind más és más, minden egyedi minta kihívás, ki kell kísérletezni őket, ami újabb és újabb kekszreceptek kipróbálására ösztönöz.

No, ez után a felvezetés után már érthető gondolom, miért lelkesedtem annyira, amikor a Kifőztük magazin keresett fel, együttműködés céljából. Részt vettem karácsonyi nyereményjátékukban, és a lehetőségért cserébe kerámiákat biztosítottam részükre a további receptmegjelenésekhez. Konkrétan a konyhaninnenkertentul.blogspot.hu házigazdája prezentált segítségükkel finomságokat.

Itt is vannak: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/11/paradicsomos-ragu-kenyerpaplan-alatt.html

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/12/gombas-tejfolos-hus-galuskaval.html

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/12/spekulatius-keksz.html

Látogassatok el mindkét oldalra, én már sok kincset találtam, ki is próbáltam, és még karácsonyi ajándékötletekre is bukkantam. 🙂

 http://www.kifoztuk.hu/

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Piros láboskám munka közben :)
Piros láboskám munka közben 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: