Frissen sültek

…a kemencében. 🙂

A *BOLT*-ban új látnivalók: házi áldás, kuglófsütő, tejesköcsög, stb..

Kedvencem a kuglófsütő, korongolni is szeretem, díszíteni is, és olyan gusztusos kis forma, hogy legszívesebben azonnal nekilátnék különböző kuglófokat sütögetni vele. Hogy meghozzam a kedvet hozzá, leírom a kedvenc kuglófreceptem, ami tuti siker itthon, csak vendégséghez nem ajánlom: ugyanis általában elfogy mire a vendégek megjönnek…:D

(egyébként saját fejlesztés, a tészta és a töltelék is más-más eredetű, de olyan finomak az eredeti változatukban is, hogy összeházasítottam őket, és telitalálat lett)

Mázas kuglófsütők 1800.- Ft/db

Mákos kuglóf:

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt (fele finom, fele rétesliszt)
  • 6 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor(bourbon a legjobb)
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg vaj(nem margarin!)
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 2 dl tej
  • pici só

A hozzávalókból közepesen lágy tésztát dagasztok. Általában szárított élesztőből szoktam, így gyorsabb, nem kell külön futtatgatni az élesztőt, és tuti hogy mindig szépen megkel. A vajat kissé megolvasztva adom a tésztához, jobban el lehet így dolgozni. Amíg a tészta kel, és pihen(de jó neki:) ) addig összeállítom a tölteléket.

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 1-2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 4 evőkanál cukor
  • kb. 2 dl víz
  • pici citromlé
  • mokkáskanál fahéj
  • ízlés szerint mazsola

A hozzávalókat egyzserűen összeforraljuk, ha elég sűrű, azonnal levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.

 

A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel, felcsavarjuk, és a gondosan kivajazott-lisztezett kuglófsütőbe kanyarítjuk. Ez utóbbi trükkös mozdulathoz lehet hogy elkel némi segítség, hogy ki ne szakadjon a töltött tésztakígyó a formába emelés közben.

Közepes tűznél, gázsütőben kb. 1 óra alatt sül meg. A kuglófsütő közepén levő “pöcök” azért van kiképezve, hogy a tészta belsejébe is egyenletesen vezesse a hőt. Villanysütőről személyes tapasztalatom nincs, de a légkeverést mindenképpen ajánlom bekapcsolni, különben az alja a formának nem kap elég hőt, felül pedig túlpirulhat.

Hagyományos, nem töltött tésztánál a sütési idő hosszabb lehet.

Jó étvágyat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: