…a kemencében. 🙂
A *BOLT*-ban új látnivalók: házi áldás, kuglófsütő, tejesköcsög, stb..
Kedvencem a kuglófsütő, korongolni is szeretem, díszíteni is, és olyan gusztusos kis forma, hogy legszívesebben azonnal nekilátnék különböző kuglófokat sütögetni vele. Hogy meghozzam a kedvet hozzá, leírom a kedvenc kuglófreceptem, ami tuti siker itthon, csak vendégséghez nem ajánlom: ugyanis általában elfogy mire a vendégek megjönnek…:D
(egyébként saját fejlesztés, a tészta és a töltelék is más-más eredetű, de olyan finomak az eredeti változatukban is, hogy összeházasítottam őket, és telitalálat lett)

Mákos kuglóf:
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt (fele finom, fele rétesliszt)
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor(bourbon a legjobb)
- 2 tojássárgája
- 8 dkg vaj(nem margarin!)
- 3 dkg élesztő
- kb. 2 dl tej
- pici só
A hozzávalókból közepesen lágy tésztát dagasztok. Általában szárított élesztőből szoktam, így gyorsabb, nem kell külön futtatgatni az élesztőt, és tuti hogy mindig szépen megkel. A vajat kissé megolvasztva adom a tésztához, jobban el lehet így dolgozni. Amíg a tészta kel, és pihen(de jó neki:) ) addig összeállítom a tölteléket.
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 1-2 evőkanál méz
- 1 evőkanál baracklekvár
- 4 evőkanál cukor
- kb. 2 dl víz
- pici citromlé
- mokkáskanál fahéj
- ízlés szerint mazsola
A hozzávalókat egyzserűen összeforraljuk, ha elég sűrű, azonnal levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel, felcsavarjuk, és a gondosan kivajazott-lisztezett kuglófsütőbe kanyarítjuk. Ez utóbbi trükkös mozdulathoz lehet hogy elkel némi segítség, hogy ki ne szakadjon a töltött tésztakígyó a formába emelés közben.
Közepes tűznél, gázsütőben kb. 1 óra alatt sül meg. A kuglófsütő közepén levő “pöcök” azért van kiképezve, hogy a tészta belsejébe is egyenletesen vezesse a hőt. Villanysütőről személyes tapasztalatom nincs, de a légkeverést mindenképpen ajánlom bekapcsolni, különben az alja a formának nem kap elég hőt, felül pedig túlpirulhat.
Hagyományos, nem töltött tésztánál a sütési idő hosszabb lehet.
Jó étvágyat! 🙂