Részletek a készletekről :)

Ideje rendet rakni a gyerek étkészletek ügyében. 🙂 Már régóta terveztem egy kicsit értekezni e témában, hát most lett erre is idő, mint oly sok más halasztgatott dologra. Egyrészt fontos tudni, mi is az amit vásárolunk, az esztétikai élményen túl mégis mi van mögötte; másrészt egy kis hasznos olvasnivalóval járulhatok hozzá ehhez az otthonmaradós időszakhoz.

Azért tartom fontosnak az ismeretterjesztést, mert ahogy korábban is szoktam emlegetni, a kerámia igen sokrétű mind az alapanyagokat, mind a technikákat illetően. Nem kezdek azért kiterjedt szakmai és anyagismeret órába a virágcseréptől a téglán keresztül a kínai porcelánig, inkább érthető képet szeretnék nyújtani arról, miből készülhet étkészlet.

Készlet vörösre égő fazekasagyagból

Ez itt a fenti képen egy korongozással készült szett, vörösre égő fazekasagyagból készítettem, a máza átlátszó, tehát magát a cserép színét látjuk. Ha ugyanezt a vörös agyagot színes mázzal mázazzuk, akkor a cserép eredeti színe az alján a letörölt peremen látszik csak, illetve világos színeknél átsejlik az éleken:

Vörösre égő agyag világos mázzal

Ezt a kombinációt kihasználva rusztikus, vidékies stílusú edényeket készíthetünk, sőt a fehér máz alól átsejlő élekkel egyes mintákat is szépen ki tudunk emelni, mint pl. a csipke vagy levél lenyomat, domború logók, rátétes minták. Igazából ízlés dolga, hogy valaki ezt szereti jobban, vagy inkább a homogénebb, egységesebb felületet kedveli. Ez utóbbi esetben, amennyiben fontos hogy ne legyen a világos edényen sötétebb rész, még az alján a peremen sem, akkor inkább fehérre égő agyagot használok, mint itt:

Korongolt szett fehérre égő agyagból

Ennél a készletnél az agyag törtfehérre ég, a máz átlátszó, tehát itt is a cserép valós színe az alapszín. Ha erre mázazunk színes mázzal, akkor a világos színek homogénebbek lesznek.

Mindegyik fenti verzió agyagból készül, tehát alacsony tűzön ég, ellentétben a porcelánnal, ami hófehér, és magasabb tűzön égetik. Porcelánt én nem készítek, a porcelánmassza sajátosságai miatt kézi korongolásra nem annyira ideális, így a kereskedelemben vagy gyári szetteket tudunk venni, vagy kézművesek által gyári porcelán alapra kézzel festett egyedi mintás készleteket. Na most maga a porcelán tömörebbre ég az agyagnál, az agyag szerkezete porózusabb, ezért nyilván a porcelán kicsit kevésbé sérülékeny, de ha leesik, mindegyik ugyanolyan kirakós lesz. 🙂 Nem is foglalnék állást olyan szempontból, hogy melyik a jobb, mert egyszerűen mások, van aki az egyiket kedveli jobban, van aki a másikat, mindegyik fajtából lehet szépet, igényeset találni.

Fazekasként ezért a saját szakterületemen próbálom fejleszteni a készleteket, mert ahogy kutyából szalonna nem lesz, úgy agyagból sem porcelán, viszont vannak lehetőségek, amikkel egyre jobb minőséget érhetünk el. Tágabb családi körünk szerencsére folyamatos tesztelésnek tudja alávetni a bögréket, tányérkákat és müzlis tálkákat, így az alábbi területeken sikerült javítanunk:

-a második (a mázas) égetés hőfokát kicsit megemelve viszonylag tömörebbre sikerül égetni mind a vörös, mind a fehér masszát, így kicsit masszívabb az edény

-rendszeresítettem a törtfehérre égő kőcserép masszát, ami nevéből adódóan szintén keményebbre ég (ebből már nem csak gyerek étkészletek, hanem cicás bögre, csuprok, kancsók és kuglófsütők is készülnek)

-mindkét alapszínű edényeket máz alatt festem (1. réteg a minta, 2. rétegként átlátszóra égő mázba van bemártva) így a mázzal egy hőfokon ég be a minta, tulajdonképpen összeolvadnak, ezért a minta soha nem kopik!

-a világos színes mázakat a fehér szetteken alkalmazva létre tudok hozni homogén felületet is, de a rusztikus, vidéki stílust kedvelőknek elérhető a vörös agyagos verzió is, mindkét esetben máz felett díszítem, és ugyanúgy a mázba égetem, olvasztom a mintát, ami abszolút lekoptathatatlan 🙂

Világos színes alapszínű szett

Természetesen az összes alapanyag abszolút károsanyag-mentes, néha meg is mosolyognak, hogy még a virágtartót is étkezési célra alkalmas mázzal mázazom (a cica-kutya tálakat meg naná) de hát fő az egészség. 🙂 Bármelyik változatról legyen is szó, a minőségi követelményeken túl a lényeg mindig ugyanaz: jól essen belőle az étel, és legyen kellemes, vidám az étkezés lehetőleg a legválogatósabb legkisebbnek is. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: